Finn din sjanger: Å sprenge språket

Hva er det med poesien som tillater språklig kreativitet? Møt Aina Villanger og Øyvind Berg ,to spennende diktere med vilje til å fornye det poetiske språket, til samtale om poesi og språk – og det å sprenge det i filler.

Finn din sjanger: Å sprenge språket

Hva er det med poesien som tillater språklig kreativitet? Møt to spennende diktere med vilje til å fornye det poetiske språket til samtale om poesi og språk – og det å sprenge det i filler.

I sin siste diktbok "Nattnød" endevender Aina Villanger språket, skaper nye ord og meininger, med formbevisst kraft. Diktjeget møter identitetsutfordringer etter å ha blitt forelder, og diktene maler fram et slags jegets ingenmannsland, hvor språket blir en måte å forstå og skrive seg vekk. Også debuten "langsang" leker med språket og dets bredde. Hjemmesnekra formuleringer med innslag av Grenlandsdialekt møter forsøk på å fange mennesket i kosmisk sammenheng, og med denne diktdebuten var det skapt en poet i ordets rette forstand, meinte anmelderskaren.

Øyvind Berg har utfordra tradisjonen og språket i sitt litterære virke siden debuten i 1982, og har inntatt en spesiell outsider-posisjon i det litterære Norge. Diktene hans utforsker skyggesidene og det vulgære, samtidig som de omgir seg med det høglitterære og følsomme. Bergs evne til merkverdige og sjokkerende setningskontruksjoner og språklig fornying har stadig prega forfatterskapet og evna å forbløffe leserne.

Vi gleder oss derfor veldig til å ta imot to norske diktere med et finjustert blikk for språkets kriker og kroker, hvor sprengstoffet plasseres slik at det åpner språket opp på nye måter for leseren hver gang. Samtala vil finne sted 3. oktober, kl. 19.00 på Akademika bokhandel, i Bø i Telemark. Arrangementet gjennomføres i samarbeid med Akademika og Bøker i Bø.

Øyvind Berg debuterte i 1982 med diktsamlinga Retninger, og har siden gitt ut mange diktsamlinger, essay, skuespill og gjendiktninger. Forfatterskapet hans er prisbelønt, med mottakelser av blant annet Oktoberprisen, Brageprisen, Aschehougprisen og Halldis Moren Vesaas-prisen. Berg har også vært aktiv i teatergruppa Baktruppen og reist verden rundt med disse. I 2009 kom essaysamlinga Poesi og lærepenger, hvor Berg øser av sin innsikt i poesien og dens klang og rytme. I tillegg har han gjendikta blant andre Paul Celan og Ezra Pound, fornyere av det poetiske språket i sine respektive produksjoner. Hans nyeste bok er romanen Roseromanen (2019), og markerer hans debut som romanforfatter.

Aina Villanger debuterte i 2012 med langsang til strålende kritikker. Den blei fulgt av prosaverket Baugeids bok i 2017, som blei nominert til Ungdommens kritikerpris. I 2018 mottok Villanger Tanums kvinnestipend. I 2019 kom langdiktet Nattnød, som er hennes seineste bok.

---
Arrangementet er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger». Arrangementsrekka «Finn din sjanger» presenterer bøker og forfattere innafor et bredt spekter av litterære sjangre, gjennom forfattersamtaler over hele landet. Samtalene gir innblikk i forfatternes egne arbeidsmåter og erfaringer. Målet med samtalene er å trigge lesegleden hos publikum gjennom sjangerutforskning, ved å se på sjangerens konvensjoner, overlapp, brudd og fargesprakende muligheter. Les mer her: https://forfattersentrum.no/finn-din-sjanger/

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa