Ny samtaleserie: Politisk litteratur med Priya Bains

Politisk litteratur er vårens tema for Forfattersamtalen på Deichman Majorstuen. I samarbeid med biblioteket har vi fått prisbelønte Priya Bains (f. 1995) til å samtale med tre forfattere som alle har kjent dagens politiske omstendigheter – krise, okkupasjon og klimaendringer — på kroppen.

Priya Bains fikk Festspilldikterstipendet av festspilldikter Linn Ullmann under De Litterære Festspill i Bergen i 2022. Foto: Eva Lene Gilje Østensen, Norsk Forfattersentrum

Konseptet er som alltid to forfattere på scenen som snakker sammen om sentrale temaer i forfatterskapene sine – uten moderator. Tidligere har blant annet Jan Erik Vold møtt tre poeter fra tre ulike generasjoner til samtale, og høsten 2022 møtte Ida Lødemel Tvedt tre andre sakprosaforfattere for å diskutere hva det er som skjer når det virkelig svinger av sakprosaen.

Denne gangen har vi altså valgt å fokusere på politisk litteratur. I løpet av tre onsdagskvelder møter Priya Bains henholdsvis Somaya El-Sousi, Fatemeh Ekhtesari og Günel Mövlud på bibliotekscenen på Majorstuen. Hvordan forholder forfatterne seg til merkelappen politisk om sin egen litteratur? Hva tenker de om litteraturens muligheter i møte med ufrihet? Hva er de opptatt av i sin egen skriving? Slike spørsmål ønsker Bains å snakke med de tre kollegaene sine om.

Hyllet av Ullmann

Priya Bains er poet og skribent, har studert ved Skrivekunstakademiet i Bergen og Forfatterskolen i København. Hun sitter også i redaksjonen til det feministiske tidsskriftet Fett. For sin første diktsamling Med restene av mine hender (Forlaget Oktober, 2021) mottok Bains Olav H. Hauge-stipendet, og under De litterære festspill i Bergen i 2022 fikk hun Festspilldikterstipendet av festspilldikter Linn Ullmann som blant annet sa dette om debutboken:

– Det er lenge siden jeg leste en debut som virket i meg på samme måte som Priya Bains Med restene av mine hender. Jeg ble helt slått ut. Jeg ville gi boken til alle jeg kjente.

15. mars: Somaya El-Sousi

Somaya El-Sousi. Foto: Jan Klasbu

Første gjest ut er poet og oversetter fra Palestina, Somaya El-Sousi (f. 1974). Bak seg har hun fem utgivelser på arabisk, og snart kommer den nyskrevne diktsamlingen Mörkrets fløjt i svensk gjendiktning. I El-Sousi’s poesi finner vi det alltid nærværende havet, murene som omringer oss og en lengsel etter frihet. Eller som det står i et av diktene: «Vart ska drömmarna sväva iväg när muren stänger dem inne?» For ja, hva gjør ufrihet med forestillingsevnen vår?

12. april: Fatemeh Ekhtesari

Fatemeh Ekhtesari. Foto: Susanne Hætta

Andre gjest ut er poet, redaktør, menneskerettsaktivist og jordmor Fatemeh Ekhtesari (f. 1986). Den persiske forfatteren har en rekke utgivelser bak seg, den nyeste av dem den tospråklige diktsamlingen Hun er ikke kvinne (Aschehoug) fra fjoråret. En energisk, sjangeroverskridende og vakker bok som kretser rundt kjønn og frihet, livslyst og stengsler. Hva tenker hun om ufrihet i vår tid?

3. mai: Günel Mövlud

Günel Mövlud. Foto: Ole Ekker/Aschehoug.

Tredje gjest ut er oversetter, journalist og forfatter Günel Mövlud (f. 1981). Den aserbajdsjanske forfatteren har i en årrekke skrevet om Aserbadsjans konflikt med Armenia, kvinner og skeives vilkår i landet og fengslingen av sine kolleger. Bak seg har hun en rekke utgivelser, den seneste av dem romanen Marina (Communicatio forlag) fra 2020. En realistisk og hard fortelling om makt, undertrykkelse og motstand i et land hvor selv de mest intime øyeblikk overvåkes. Hva tenker hun om litteraturens plass under slik ufrihet?