#saklig - naturen og mennesket

Forfatter Birger Emanuelsen og litteraturkritiker Bernhard Ellefsen samtaler om hvordan vi forvalter naturressursene, om naturens og dyrs egenverdi, om klimakrisen og om det i det hele tatt er mulig å kombinere naturvern med industriell og økonomisk vekst

#saklig - naturen og mennesket

Foto fra venstre: Maria Kleppe Vihovde og Anna Julia Granberg/Blunderbuss

Den siste tiden har det vært mye fokus på naturtap i norske medier. Vi bygger ned naturen for å gjøre plass til industri, veier, hytter, boliger, rekreasjonsområder, kort sag; oss selv og våre behov. NRK kunne i forrige uke melde at Kristiansand kommune troner på toppen av listen over kommuner som har bygget ned natur. Her er det bygget ned omtrent 4 kvadratkilometer med natur. Det tilsvarer 560 fotballbaner i størrelse. Utbyggingen av E39 mellom Kristiansand og Mandal forårsaket over 3 millioner kvadratmeter tapt natur, inkludert en gammel eikeskog og en lindeskog.  For de som benytter motorveien betyr det en mer trafikksikker vei og enklere hverdag mtp reiseavstander. Hva nedbygging har å si for naturen, for dyrene som har disse områdene som sitt habitat, for store og små økosystemer, vet vi jo allerede mye om. Naturvernforbundet mener at arealendringer, altså at vi endrer på naturen og bygger den ned, er den største trusselen mot naturen. Denne type menneskelig aktivitet truer eksistensen til en million arter, ifølge samme kilde, og tapet av arter på jorda skjer nå mellom 100 og 1000 ganger raskere enn uten menneskelig påvirkning. Så hvorfor verner vi ikke mer av den uberørte naturen? Er det i det hele tatt mulig å kombinere naturvern med industriell og økonomisk vekst?

Både forfatter Birger Emanuelsen og litteraturkritiker Bernhard Ellefsen har stort engasjement for hvordan vi forvalter naturressursene. Sistnevnte ga i 2022 ut boken Det som går tapt, der bakteppet er klima og miljøkrisen. Emanuelsen har bla engasjert seg på sosiale medier og skrevet om naturens, dyrs og veksters egenverdi. Begge er opptatt av hvilke forpliktelser vi har overfor naturen. 9. april møtes Ellefsen og Emanuelsen til samtale om naturen og vår forvaltning av den.

Når: 9 .april, kl. 19.00

Hvor: Bølgen bærekraftsenter, Dronningensgate 2A, 4610 Kristiansand

Gratis inngang!

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum Sørlandet og Bølgen Bærekraftsenter

Bernhard Ellefsen skriver om bøker i Morgenbladet. Han ble kåret til «Årets kritiker» i 2014 og vant Arne Hestenes’ journalistpris i 2016. Imot døden ble utgitt i 2018 og var hans første bok. I Ellefsens andre bok, Det som går tapt, byr han på kloke tekster som vekker engasjement for både naturen og litteraturen – og for hva de to sier om hverandre. Bakteppet for Ellefsens andre bok er klima- og naturkrisen, men han er vel så opptatt av det vi står i fare for å overse i vår egen natur. Han skriver både om reiselitteratur og om litteratur som forholder seg til naturen.

Birger Emanuelsen har bakgrunn som rådgiver, forlagsredaktør og debuterte i 2012 med den kritikerroste novellesamlingen For riket er ditt. Han har mottatt flere priser for sitt skjønnlitterære forfatterskap, blant annet fikk han Sørlandets litteraturpris og Ungdommens kritikerpris for romanen Fra jorden roper blodet (2014). Siden har han gitt ut fem kritikerroste romaner. I år er han aktuell med sakprosasamlinga Før de forsvinner, som er hans første sakprosabok.

Ref: NRK og Naturvernforbundet

Her er Norges største naturinngrep – NRK Dokumentar

Norge i rødt, hvitt og grått: Kristiansand har bygd ned mest – Spesial (nrk.no)

Naturtap – en menneskeskapt krise - Naturvernforbundet

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa