Mysteriet William Shakespeare

Verdens mest kjente forfatter er også verdens mest ukjente kjendis. Vi vet mye om Shakespeare, men ingen har sikre bevis for at han skrev skuespillene han er kjent for. Det finnes mange mulige kandidater som kan ha vært den faktiske forfatteren. Men er det mulig å føre hele verden bak lyset? Forfatter Jon Ewo og illustratør Bjørn Ousland har laget en times forestilling om den William Shakespeare som vi vet har eksistert og om tida han levde i. Pluss at vi skal bore litt i de mange mysteriene rundt ham.

om produksjonen

William Shakespeare ble født i 1564 og døde i 1616. Han har etterlatt seg 38 skuespill, og en rekke dikt. Han er verdens mest berømte forfatter. Vi vet at mannen fra Stratford har levd. Men vi vet ikke hundre prosent sikkert om han skrev litteraturen han er kjent for.

Jon Ewo og Bjørn Ousland snakker og tegner seg gjennom livet hans. De forteller om tiden han levde i – det å vokse opp under dronning Elizabeth I. Og det å jobbe med teater på en tid hvor skuespillere ble sett på som tvilsomme typer. Ikke minst må vi også gå inn på hvorfor forfatteren er et slikt mysterium. Kunne noen andre ha skrevet de verdensberømte skuespillene og diktene, i all hemmelighet?

Forestillingen er basert på biografien om Shakespeare – Vil den virkelige William være så snill å reise seg – som Jon Ewo skrev og Bjørn Ousland illustrerte. Den vant Kulturdepartementets pris for beste fagbok for barn og ungdom i sin tid. Forestillingen er en blanding av foredrag og live illustrasjon. Den varer i ca en klokketime. Den passer best for 9.-10.klasse og videregående. Men har også blitt spilt for voksne.

om forfatteren og illustratøren

Jon Ewo har jobbet som konsulent, redaktør, forfatter, frilanser og forlegger. Han ga ut den første boka si i 1986 har skrevet over 100 bøker, nesten alle for barn og ungdom. Han har skrevet både skjønnlitteratur og sakprosa. Sakprosabøkene har vært biografier og andre historiske emner. Jon Ewo har vunnet en rekke norske og internasjonale priser, bla. Brageprisen, Kulturdepartementets priser og Riksmålsprisen. Han er oversatt til 8 språk.

Mer om Jon Ewo i

Bjørn Ousland har skrevet og tegnet en rekke tegneserier, både humoristiske striper og hele album, blant annet basert på historiske materiale og norske folkeeventyr. Han var i en årrekke blant de mest fremtredende tegnerne i humorbladet Pyton.

I de seinere åra har han illustrert en rekke bøker for barn, deriblant fire bildebøker med tekst av Knut Nærum og flere skolebøker. Bjørn Ousland har også skrevet tegneseriemanus for andre tegnere. Og ja – han er broren til polfareren Børge Ousland.

Mer om Bjørn Ousland i

 

Foto: Forlagsliv.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: snl

 

 

 

 

produksjonsfakta

Målgruppe
9 – 10. klasse og 1. – 3. klasse VGS

Produsent
Jon Ewo og Bjørn Ousland

Arena
Klasserom / grupperom / sal

Teknisk krav
– En flate hvor Bjørn kan henge opp arkene han skal tegne på.
– Et avlangt bord til tegnesaker.
– Prosjektor, eller smartboard, utøverne stiller med Macbook med overganger.

Programlengde
60 minutter. Maks en forestilling pr. dag.

Elever
100 per forestilling

Opprigg
20 minutter

Nedrigg
10 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

kontakinformasjon

Jon Ewo
Telefon: 92 40 93 89
E-post: mail@jonewo.net