Muntlig fremføring – tricks og knep

Forfatterbesøk med Jon Øystein Flink.
En forfatter jobber alene. En forfatter skriver litteratur, og det er og blir en ensom affære; selve arbeidet som knytter seg til forfatteryrket er nesten alltid en indre, introvert reise for forfatteren der han sitter ved computeren sin og meisler ut dikt, fortellinger, drama eller romaner.
Men når boken er ferdigskrevet og havner i bokhandel- og bibliotekshyller, står forfatteren ofte overfor en ny utfordring. Nå skal verket formidles. Forfatteren inviteres på litterære tilstelninger, litteraturfestivaler, og skoleturneer, og han blir intervjuet i media.

Om produksjonen

Bort med den dagen da Jon ble født - FlinkRoger Jon Øystein Flink– Min skoleturné høsten 2014 handlet om dette aspektet: muntlig formidling. Jeg ville vise fram hvilke strategier som fins for å uttrykke et innhold foran et publikum, og problematisere dette i samtale med elevene, med mål om at elevene selv, etter mitt besøk, fikk noen nye teknikker til å forbedre sin egen muntlige formidlingsevne.

Som forfatter har jeg først og fremst skrevet romaner, og jeg har gjort en rekke opplesninger rundt omkring i Norge, og i utlandet, i løpet av de siste ti årene, og møtt en rekke forskjellige utfordringer. I den anledning har jeg skrevet to skjønnlitterære bøker med en bestemt hensikt: At disse bøkene skal egne seg ekstra godt for høytlesning. De to bøkene er romanen Bort med den dagen da Jòn ble født! fra 2004, og lyddiktsamlingen Roger fra 2010. Begge disse bøkene ble presentert for elevene, og jeg leste utdrag fra dem.

I tillegg til å fokusere på mitt eget forfatterskap fokuserte jeg også på generelle prinsipper ved fremføring og dro veksler på erfaringer jeg har som musiker og tryllekunstner. I samarbeid med elevene gjør vi artige eksperimenter hvor jeg fremfører en rutine på forskjellige måter, slik at elevene ser hvordan visse strategier enkelt hever kvaliteten på en fremføring.

forberedelser

Elevene bør ha lest tekstutdraget før forfatterbesøket. Forbered gjerne noen spørsmål i klassen på forhånd.

 

 

Om forfatteren

Jon Øystein Flink (1976)  kommer fra Onsøy i Fredrikstad. Han har studert musikk og filosofi, er leilighetsdikter i P2s Radiofront, har skrevet musikkritikk i Morgenbladet og Dagsavisen, han tryller og er munnharpeknepper. Flink debuterte i 2003 med Ole-Kristian Oksrød. For romanen Sex, død og ekteskap (2009) vant han Ungdommens kritikerpris i 2010.

Flink skriver helst romaner, noveller og dikt, men produserer også en viss andel sakprosa i form av artikler og essays.

Mer om Jon Øystein Flink i
forfatterkatalogen

Foto: Dagbladet

Foto: Dagbladet

Produksjonsfakta

Målgruppe
1. – 3. VGS

Produsent
Jon Øystein Flink

Arena
Klasserom/grupperom

Teknisk krav
Tavle/whiteboard

Programlengde
90 minutter

Elever
Maks 30 pr formidling – inntil 2 dobbelttimer pr. dag.

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

STATUS

2014: 9. klasseturne i Oslo

KONTAKTINFO

Jon Øystein Flink
Telefon: 48 28 19 37
E-post: faust1og2@yahoo.no