Hvaleventyret

Andreas Tjernshaugen forteller om blåhvalen, verdens største dyr, om et glemt kapittel av Norges historie og om tenåringer på eventyr i Sørishavet. Forestillingen tar utgangspunkt i Tjernshaugens bok Hvaleventyret. Hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd.

om produksjonen

Blåhvalen er det største dyret som noen gang har eksistert. Den var nær ved å bli utryddet av den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. Norge ledet an i denne fangsten gjennom flere tiår.

Forestillingen kombinerer fortelling og opplesning med bilder, filmklipp og lydopptak, for å bringe publikum nær både blåhvalen og hvalfangerne. Tjernshaugen forteller om sine egne møter med blåhval, og om noen episoder fra hvalfangsthistorien. Han leser også korte utdrag fra et par ungdomsromaner fra 1930-tallet, som handler om norske tenåringer som er med på hvalfangst i Sørishavet.

Foto: Andreas Tjernshaugen

om forfatteren

Andreas Tjernshaugen er forfatter av flere bøker, inkludert Meisenes hemmelige liv fra 2015, og arbeider som redaktør i Store norske leksikon. Han har doktorgrad i sosiologi og var tidligere samfunnsforsker på feltet energi- og klimapolitikk. Både som sakprosaforfatter og i yrkeslivet for øvrig er Tjernshaugen opptatt av forbindelsene mellom mennesker, natur og miljø.

Mer om Andreas Tjernshaugen i

Foto: Katrine Gramnæs

produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. trinn & VGS (tilpasset opplegg)

Produsent
Andreas Tjernshaugen

Arena
Klasserom / aula. Rommet bør blendes (viser bilder og filmklipp).

Teknisk behov
Lerret, projektor og høyttalere/lydanlegg. Hdmi-kabel til projektor og minijack til lyd.

Programlengde
45 minutter. Kan eventuelt utvides til 60 minutter eller 2×45 minutter.
Normalt maks to/tre forestillinger pr. dag, i henhold til Rammeavtalen med fylkeskommunene. Kan evt. utvides etter avtale.

Elever
30 -90 per forestilling

Opprigg
15 minutter

Nedrigg
5 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

kontaktinformasjon

Andreas Tjernshaugen
Telefon: 48 11 82 19
E-post: andreas@tjern.com