Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Alven Volund er en ung, vakker og dyktig smed, men en dag snur alt. Volund blir ond.
Myten om Volund var populær over hele den germansktalende verden, og ble feiret i utskjæringer som på denne store runesteinen på Gotland.
50% ondskap baserer seg på materiale hentet fra norrøn diktning, nærmere bestemt fortellingen om smeden Volund. Fortellerforestillingen tar i bruk ulike fortellerstiler som beveger seg fra poesi til det burleske. I tillegg består forestillingen av nykomponert samtidsmusikk framført på klarinett, saksofon og bassklarinett og musikken fungerer som et narrativ element i forestillingen.
Forestillingen handler om vakre Volund, om hvordan han vokser opp, går i lære for å bli smed og om hvordan han blir et isolert individ fordi han ser annerledes ut. Gjennom forestillingen ser vi hvordan Volund må gjøre en rekke valg i sin utvikling mot å bli voksen og om hvordan disse valgene fører til at han blir en karakter man frykter.
Forestillingen ønsker å:
synliggjøre den norrøne diktningen
diskutere og reflektere innenfor estetiske erfaringer for å oppnå en bevissthet rundt voldelig språkbruk og bruk av aggressive midler
se på bruk av muntlige og skriftlige tekster
Med forestillingen følger det et verksted. I verkstedet vil utøverne føre en dialog med elevene, samt at fortelleren holder et lite praktisk fortellerkurs hvor elevene får erfare og kan drøfte muntlige og skriftlige tekster.
Om utøverne
Foto:
Mimesis Heidi Dahlsveen
Mimesis Heidi Dahlsveen er en av Norges mest erfarne fortellere, hun har arbeidet som profesjonell fortellerkunstner nasjonalt og internasjonalt siden 1996. Hennes hovedfokus som forteller er å samtidsaktualisere tradisjonelle fortellinger. Ved siden av å fortelle, er Heidi ansatt som førstelektor i Fortellerkunst ved Høgskolen I Oslo og Akershus. Hun har arbeidet ved og ledet fortellerstudiene ved HiOA siden 1997. I tillegg til dette har hun skrevet boken Innføring i muntlig fortellerkunst utgitt av Universitetsforlatet i 2008.
Mathilde Grooss Viddal er en av Norges fremste jazzmusikere og komponister. Hun driver «friensemblet» og deltatt i internasjonale sammenhenger med hederlige omtaler.