Forfatteroversikt – Nordnorsk bokdag 2017

Foto: Privat

Hallvard Birkeland (f. 1950) er oppvokst på Sortland og har bodd i Tromsø i over førti år. Han har gitt ut dikt og lokalhistoriske bøker, vekselvis. I år er han aktuell både med diktsamlingen Andre odebok og en biografi om maleren Synvis Nordin, Min verden, mitt arbeid.

Foto: Privat

Lill-Karin Elvestad (f. 1979) bor i Meistervik i Troms. Hun har tidligere jobbet som journalist, og er redaktør av Årbok for Malangen og Balsfjord. Hun debuterte som forfatter i 2012, med dokumentarboka Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet Norge. På bokdagen vil hun presentere bind 2 av trebindsverket Kirkene i Troms, som ferdigstilles høsten 2017.

Foto: Privat

Asbjørn Gildberg (f. 1947) er fiskeriforsker og barnebokforfatter. Han vokste opp i Kvam i Nord-Trøndelag og flyttet i 1974 til Tromsø. Gildbergs første bok, På ski i skogen (1996), er oversatt til svensk, finsk og lulesamisk. Nissen i Bjørkåsen, som kom høsten 2016, er hans ellevte barnebok.

Foto: Oda Berby

Ingvild Holvik (f. 1976) er fra Bergen og bor i Tromsø. Hun debuterte til strålende kritikker i 2010 med romanen Lykkefeltet. Holvik har også oversatt Attila Bartis´ Stillheten fra ungarsk, og for denne ble hun nominert til Brageprisen.  Premien for alt (2017) er hennes andre roman.

Foto: Privat

Sylvi Jane Husebye (f. 1965) har bodd mange år i Finnmark, og driver Finnmarksforlaget. Hennes første utgivelse var turboka Neiden på 5, 10 eller 60 minutter. Høsten 2016 ga hun ut Skipsletterne. Den gode og den onde, som er hennes fjerde barnebok, og turboka Loffeturer i og rundt Akkarfjord og noen ekstremturer også.

Foto: Per Wollen

Easterine Kire (1959) kom til Tromsø som fribyforfatter i 2005, og bor fortsatt i Tromsø. Hun er den første forfatteren fra Naga-stammen som gir ut bøkene sine på engelsk, og er i India og internasjonalt kjent som nagafolkets stemme. Hun skriver både poesi, romaner og barnebøker. For romanen When the river sleeps (2015) mottok hun The Hindu Literary Prize. Årets bok, Son of the Thundercloud, er inspirert av nagaenes folklore.

Foto: Arktisk forlag

Roald Larsen (f. 1953) er fra Kvænangen og jobber til daglig som førsteamanuensis på Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT Norges Arktiske Universitet.  Det stormer et spøkelse over Norge er sjuende bind i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge hvor Larsen har dokumentert den levende fortellertradisjonen i vår nordlige landsdel.

Foto: Juritzen forlag

Elin Åsbakk Lind (f. 1972) bor i Bodø. Lind har arbeidet som journalist, blant annet i Nordlands Framtid og i Nordlandsposten, Hun debuterte som forfatter i 2014 med novellesamlingen En fremmed jeg kjenner som fikk lysende mottakelse. Romanen Punktum midt i en vakker setning kom ut i 2016.

Foto: Privat

Reidun Mellem (f. 1931) er født på Elvevoll i Storfjord og bor i Tromsø. Hun har jobbet i grunnskolen i 41 år og har skrevet en lang rekke hefter og bøker, blant annet om om kvener, læstadianisme, krigstid og evakuering. Hun har vært styremedlem og leder i Norske kveners forbund, og har vært en pådriver for å fremme og synliggjøre kvenenes språk og kultur gjennom sitt forfatterskap. Kvenfolkets 500 år ved Ishavskysten  (2016)  gir et viktig innblikk i kvensk historie.

Foto: Margbok

Ole Jakob Olsen (f. 1941) er fra Soløy i Lavangen. Han debuterte i 2012 med diktsamlingen Mi barndomselv, og har siden startet forlaget Solheimar, hvor han har gitt ut samlingene Sølvbekken og Fossekallen. Mellom fjæra og fjellet (2016) er hans fjerde diktbok.

Foto: Heidi Hallseth

Caroline Kaspara Palonen (f. 1984) er fra Harstad og er bosatt på Sandtorg. Hun har gått på Forfatterstudiet i Tromsø og har i tillegg kunstutdanning med spesialisering i fotografi. Hun har siden debuten med romanen Xeroxdager (2011) gitt ut tre romaner. Samlingen Øy, øy fra 2016 er hennes første diktbok.

Foto: Mark Ledingham

Monika Steinholm (f.1983) bor i Tromsø. Hun debuterte i 2015 med ungdomsromanen Fuck verden som fikk svært god mottakelse, ble nominert til NBUs debutantpris Trollkrittet og nylig kom ut i dansk språkdrakt. Nærmere kommer vi ikke (2016) er en frittstående oppfølger. For denne ble Steinholm nominert til Havmannprisen.

Foto: Margbok

Malvin Skulbru (f. 1942) er født i Vestvågøy og bor i Tromsø. Skulbru brøt gjennom som visesanger i 1977, etter å først ha vært sjømann og dansebandmusiker. I 1992 var han med å starte vise- og folkemusikkgruppa Boknakaran. I tillegg til musikkarrieren har han hatt flere utstillinger med bildekunst. Han har gitt ut en rekke samlinger av dikt og sangtekster, i tillegg til tre romaner, medregnet den rykende ferske Glir forbi, en reise gjennom liv og landskap.

Foto: Privat

 

June Sommer Strask (f. 1958) kommer fra Kvalsund og debuterte i 2005 med barneboka Byttingene. Siden har hun skrevet både for barn, ungdom og voksne. Strask har også jobbet mye med performativ tekst, og har samarbeidet med musikere, skuespillere og historiefortellere om utgivelser og forestillinger. I år er hun aktuell med bildeboka Gjøkungen Filius, illustrert av Sissel Horndal.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Henning Howlid Wærp (f. 1959) er fra Kongsberg og jobber til daglig som professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitet i Tromsø, og formidler fra feltet i årets bok: Arktis som litterært prosjekt. – Fra Fridtjof Nansen til Anne B. Ragde. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2010 med romanen E8 Nord, og har gitt ut to diktsamlinger og to romaner.