Norsk Forfattersentrum 50 år

20. september 2018 fyller Norsk Forfattersentrum 50 år. Høsten 1968 fikk Bjørn Nilsen, Einar Økland og Tor Obrestad Den Norske Forfatterforenings velsignelse til å starte et senter som skulle få norske forfattere ut i lys og luft, og sikre at utøverne fikk skikkelig betalt. «Forfattere er nok glad i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det», som det stod i Forfattersentrums aller første pressemelding.

Norsk Forfattersentrum 50 år

20. september 2018 fyller Norsk Forfattersentrum 50 år. Høsten 1968 fikk Bjørn Nilsen, Einar Økland og Tor Obrestad Den Norske Forfatterforenings velsignelse til å starte et senter som skulle få norske forfattere ut i lys og luft, og sikre at utøverne fikk skikkelig betalt. «Forfattere er nok glad i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det», som det stod i Forfattersentrums aller første pressemelding.

Vi feirer dagen med fem arrangementer som både oppsummerer senterets historie, og viser den voldsomme bredden i dagens medlemsmasse:

Oslo

50 år på 50 minutter – Festforestilling på Litteraturhuset i Oslo (Wergeland), kl. 19:00

Gjennom fem bolker – én for hvert tiår – oppsummerer vi senterets historie. Bjørn Nilsen – en av Forfattersentrums tre grunnleggere og mangeårig daglig leder – kåserer over de turbulente barneårene. Dag Solstad, Tove Nilsen og Thorvald Steen leser fra 80-tallsbøkene sine i et forsøk på å gjenskape de legendariske bokdagene på Det Norske Teateret. Terje Dragseth viser fram lyden av 90-tallets kobling musikk og lyrikk. Merete Morken Andersen representerer 00-tallets oppblomstring av skrivekurs. Kvelden avsluttes med fire nye stemmer: Veronica Salinas, Fredrik Høyer, Zeshan Shakar og Long Litt Woon.

Bløtkake og kaffe!

Konferansier: Alfred Fidjestøl

Bergen
Norsk Forfattersentrum jubilerer og Norli Strandgaten åpner dørene for oss kl 20.00.
Vi serverer forfattere fra Vestlandet, kake og noe i glasset.
Einar Økland – en av grunnleggerne tar oss tilbake til stiftelsen i Oslo i 1968, Gunnar Staalesen og Stig Holmås har begge vært engasjerte medlemmer på Vestlandet i flere tiår. Denne kvelden tar de bladet fra munnen, letter på sløret og legger fakta på bordet om livet på scenen og bak kulissene. Erlend O. Nødtvedt leser fra debutboken Harudes og Olaug Nilssen leser en scene fra det upubliserte teaterstykket Ikkje tenk på det som er i overkant inspirert av livet på kontoret til Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Chris Tvedt er jubileumskveldens konferansier.

Trondheim
Jubileumsfeiring på Litteraturhuset i Trondheim, Sellanraa Bok og Bar, Kongens gate 2, kl. 19:00

Program for kvelden:
- Forfattersentrum 50 år – en samtale mellom Bjørn-Erik Hanssen, Guri Sørumgård Botheim og Åsmund Forfang, leda av Siri Aurland Bredesen
- Tora Seljebø leser
- Nina Lykkes forfatterforelesning: «Virkeligheten er verst»

Om Lykkeforelesninga: «Det begynner med dagboka. En tur med t-banen, en stemme på radioen, setninger og historier som fester seg i hodet. Hva er det som driver oss, hvorfor gjør vi det vi gjør og hva er det som ligger bak alt sammen. Hvorfor er vi her, og hvor skal vi hen etterpå.» Lykkeforelesninga hadde premiere på Litteraturhuset i Oslo i mai 2017.

Gratis inngang. Velkommen til fest!

Kristiansand

Litterær festaften på Aladdin kino, Kongensgate 6, kl 18:00

Det er 50 år siden Norsk Forfattersentrum ble stiftet og vi feire med litterær festaften på Aladdin kino. Vi håper alle litteraturinteresserte sørlendinger vil feire sammen med oss og noen av våre beste og mest folkekjære forfattere. Vi har invitert to forfattere som representanter for hvert av de fem tiårene. Sammen vil de mimre, fortelle, lese og komme med betraktninger fra livet som forfatter.

Dørene og baren åpner kl. 17:30, programmet starter 18:00.

Porgram:
1968-78: Øystein Lønn og Paal-Helge Haugen
1978-88: Hans Herbjørnsrud og Rune Belsvik

PAUSE

1988-98: Line Baugstø og Stein Versto
1998-2008: Aasne Linnestå og MiRee Abrahamsen,
2008-2018: Benedicte Meyer Kroneberg og Atle Håland

Velkommen til fest!

Tromsø

Hva er samisk litetratur?  Tromsø bibliotek og byarkiv, kl. 18:00

«Samisk litteratur er mangfoldig, og samiske forfattere skriver på mange ulike språk. I Norge er den historiske bakgrunnen hundre år med fornorskingspolitikk fra den norske statens side. I tillegg til de samiske språkene nordsamisk, sørsamisk, og lulesamisk, skriver flere forfattere, som til tross for sin samiske bakgrunn ikke behersker samisk, på majoritetsspråket.

Siden Samisk Forfatterforening ble grunnlagt i 1979 og frem til forrige årsmøte har alle samiske forfattere kunnet bli medlem av foreningen. På siste årsmøte ble det bestemt at kun forfattere som skriver på samisk kvalifiserer til medlemskap.

Hva er samisk litteratur? Hva innebærer det å være en samisk forfatter? Vi tar debatten på Tromsø bibliotek og byarkiv.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa