Festspilldikter 2011 – Tomas Espedal

Ill. Tønnes H. Gundersen

TOMAS ESPEDAL (f. 1961) er fra Bergen. Han er utdannet ved Universitetet i Bergen og debuterte som forfatter i 1988, med romanen En vill flukt av parfymer.

Espedals forfatterskap dreier ofte om møter mellom forskjellige litterære sjangre; han undersøker brevet og dens form, dagboksnotater, og de seneste romanene – Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv (2006) og Imot kunsten (2009) – er infisert av både essayistikk, selvbiografi og reiseskildring. Begge bøkene ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

På tross av at Espedals stadig voksende rolle – i den norske litterære offentligheten og hos det boklesende publikum – skyldes hans særpregede prosa, er det likevel poesien som ligger hans litterære hjerte nærmest, noe man ikke kan unngå å merke når man kikker på årets program; Espedals kjærlighet for poesien, den krevende og smale poesien, gjorde at han i 2000 og 2002 arrangerte en internasjonal poesifestival. Bergen Poesifest introduserte helt nye navn for den norske poesileseren, men også for de mange poetene som overvar dem.

Det er nok ingen overdrivelse å hevde at dette møtet mellom den norske og den svenske, franske og amerikanske samtidspoesien, på mange måter forandret den norske poesien, og etablerte fruktbare dialoger med andre lands litterære miljøer.

Årets Festspilldikter ble tildelt både Kritikerprisen og Gyldendaprisen i 2009, og bøkene hans er oversatt til en rekke språk.