Festspeldiktar 2001 – Lars Amund Vaage

Ill. Tønnes H. Gundersen

Vaage ble født i 1952 i Sunde i Sunnhordland. Han bor og arbeider i Hølen i Akershus.

Siste utgivelser er Den framande byen. Ein roman om Wilhelm Reich (1999) og barneboken Guten og den vesle mannen (2000). Lars Amund Vaage debuterte i 1979 med romanen Øvelse kald vinter.

Siden har han gitt ut en rekke bøker i ulike sjangre. I 1995 fikk han Aschehoug-prisen. I Norsk littera­turkritikerlags begrunnelse for tildeling av denne prisen heter det blant annet at «Vaage er opptatt av tradisjon, tradisjonsbrudd og forandring.

Han formulerer på en skarpsindig måte kostnadene over velstandsutviklingen. Vaage er en uvanlig kresen ordkunstner, sanselig symbolsk, konkret og knapp, og med noe så sjeldent som kjærlig ironi».

Romanen Rubato (1995) drar i stor grad nytte av dikteren sin bakgrunn som pianist og yrkessjåfør. Rubato sørget for at Vaage fikk Kritikerprisen, Nynorsk litteraturpris, Forlaget Oktobers Ikaros­pris, Doblougprisen (som deles ut av Svenska Akademien) og ikke minst nominasjon til ordisk Råds litteraturpris.

Festspilldikteren vil bli markert gjennom arrangementer i forbindelse med Fest­spillene i Bergen 2001 og under Forfattersleppet 2001 i november måned.

De Litterære Festspill er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum Vestlandet og Festspillene i Bergen. Festspilldikteren velges aven komite tilknyttet Norsk Forfattersentrum Vestlandet.