Du skriver bedre når du har det gøy!

Et heldags skrivekurs for ungdomstrinnet med Nina Vogt-Østli.

 

OM PRODUKSJONEN

Mitt opplegg for heldags skrivekurs består av en rekke ulike øvelser. Til sammen vil de gi elevene et innblikk i forskjellige teknikker en forfatter kan bruke, og også ulike elementer en tekst består av, som beskrivelser (å sanse), personkarakteristikker, bilder i språket , synonymbruk (å velge det riktige ordet) og hvordan en fortelling henger sammen. Dette med mål om å bevisstgjøre elevene hvordan de kan skrive enda bedre, men først og fremst å ha det gøy med skrivingen.Jeg tar først og fremst utgangspunkt i fortellingen, selv om flere av øvelsene også kan brukes til å skrive dikt. Jeg begynner med oppvarmingsøvelser for å forsøke å bryte ned eventuell prestasjonsangst. Så fortsetter jeg med individuelle oppgaver med tidsfrist. Jeg legger opp til at elevene leser opp så mye som mulig av tekstene sine. Både fordi det gir et annet forhold til teksten å høre seg selv lese den, fordi vi lærer mye av å høre andres stemmer og fordi jeg kan gi tilbakemeldinger som alle har nytte av. Jeg bruker eksempler fra bøker og filmer for å vise hvordan teknikkene jeg snakker om kommer frem i andre historier. Underveis veksler jeg mellom oppgaver som krever individuell konsentrasjon og oppgaver vi løser sammen i fellesskap. En hel dag med skriving er intenst, så avslutningsvis har jeg erfaring med at vi jobber best sammen. Vi lager en skisse til en historie ut fra elevenes innspill. Oppgavene vil variere litt fra klasse til klasse ut fra tidsbruk og stemning i klassen.

Nina Marie Vogt-Østli (f. 1972) er oppvokst i Oslo, hvor hun bor med mann og to barn. Hun har studert medie-, film- og teatervitenskap, har jobbet med internett i mange år, og gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt.

Hun debuterte med ungdomsromanen Min tid kommer på Cappelen Damm i 2012. Har også publisert dikt på E-diktet.

Erfaring med formidling:

  • Studert litteraturformidling for barn under forfatterutdanning på Barnebokinstituttet (2009-2011). Der hadde hun skrivekurs for barn i 2. og 8. trinn, og skrivekurs på Kulturskolen i Oppegård.
  • 2011: Flere skrivekurs i 6.trinn, i Oppegård kommune, formidlet av NBI.
  • Høsten 2013/våren 2014: Forfatterturné hos elever i 8.trinn i Buskerud, gjennom Den Kulturelle Skolesekken.
  • Våren 2014: Heldags skrivekurs for fire 7.klasser ved Nøklevann og Østensjø skole i Oslo gjennom Forfattersentrum.
  • Har også vært vikar i skapende skriving ved Kulturskolen i Oppegård (april 2014).

Foto: ubok.no

Produksjonsfakta

Målgruppe
9. – 10. trinn

Produsent
Nina Marie Vogt-Østli

Arena
Klasserom

Teknisk behov
Tavle/whiteboard

Programlengde
6 skoletimer

Elever
30 per forestilling

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres

STATUS

KONTAKTINFO

Nina Vogt-Østli
Telefon: 41 53 79 20
E-post: nina.vogtosli@gmail.com