Klipp og lim – en surrealistisk reise

– De sanneste forutsetninger for å skape kunst ligger i det underbevisste.
Dette hevdet André Breton i sitt surrealistiske manifest fra siste halvdel av 1920-tallet, og dermed hadde han satt ord på surrealismen som retning innen kunst og litteratur. I løpet av en dobbelttime vil forfatterne Edy Poppy og Hanne Ramsdal introdusere elevene til surrealismen som et historisk, kulturelt og litterært fenomen.

Om produksjonen

I løpet av en dobbelttime introduserer vi elevene til surrealisme som et historisk, kulturelt og litterært fenomen. Vi vil blant annet vise filmklipp og gi elevene skriveoppgaver som tar opp i seg surrealistiske elementer som drøm, det ubevisste og collageteknikker – samt introdusere dem for automatskriftøvelser. Vi vil også snakke om hvordan surrealismen har påvirket oss som forfattere.

Vi vil på forhånd gi klassen forslag til forarbeid, en liste med anbefalt litteratur, kunst, film etc.

Målet med dobbelttimen er å gi en innføring i en svært spennende epoke og samtidig få elevene til å glemme regler, glemme å være flinke. Gjennom skriveoppgavene ønsker vi å leke fram noe særegent ved hver enkelt elev, slik at de kanskje senere kan benytte dette som en metode for å frigjøre kreativ energi.

plakatun_chien_andalou

om forfatterne

Edy Poppy  vokste opp på gård i Bø, men har tilbrakt flere år i Montpellier, London og Berlin. Hun har en mangslungen yrkesbakgrunn innen teater, film og kunst.

Hun debuterte med Anatomi. Monotoni i 2005. Boken vant Gyldendals pris for beste kjærlighetsroman. Den er oversatt til finsk, italiensk, tysk og Polsk. I 2011 kom novellesamlingen Sammen.Brudd. Åpningsnovellen Dungeness, har blitt plukket ut til den prestisjetunge amerikanske antologien Best European Fiction 2015, med vid distribusjon og oversettelse til engelsk og kinesisk.

Hun har erfaring fra skolesekkturneer og har holdt flere skrivekurs i regi av Norsk Forfattersentrum. Hun underviser til vanlig i skriving, Art Direction og surrealisme på Westerdals School of Communication i Oslo og holder skrivekurs på kunstakademiet i Trondheim.

Mer om Edy Poppy i
forfatterkatalogen

Hanne Ramsdal debuterte med romanen Jeg lukket døren bak ham da han gikk (2006) og er utdannet litteraturviter fra Blindern. Hun skriver også filmmanus og var co-regissør på kortfilmen Hangman (2006).

De siste årene har hun vært deltids skrivelærer i forfatterklassen på Danvik Folkehøgskole og hun har vært på skolesekkturne med diverse film- og litteraturprosjekter.

Ramsdal var en av seks forfattere engasjert av Litteraturbruket til prosjektet Forfatter og skole, hvor seks forfattere i løpet av skoleåret 2010/2011 samarbeidet med seks ulike videregående skoler.

Mer om Hanne Ramsdal i
forfatterkatalogen

Foto: Marius Hauge

Foto: Marius Hauge

Foto: Siv Elin Nærø

Foto: Siv Elin Nærø

produksjonsfakta

Målgruppe
10. klasse og 1. – 3. klasse VGS.

Produsent
Litteraturbruket v/ Knut Fougner

Arena
Klasserom eller lignende. Elever på stoler eller benker.

Teknisk behov
Strømuttak til PC. Prosjektor. Blending nødvendig. A4-ark og flere limstifter. Elevene må ha med penn og papir. Utstyret må være riget og testet på forhånd.

Programlengde
90 minutter eller tilpasset oppleggr. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
30 per forestilling

Opprigg
15 minutter

Nedrigg
10 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

Status

2010: Turné ved videregående skoler i Oslo, og  Aust Agder

2011 (med Demina Vitanza): Turné ved barne og ungdsommskoler og videregående skoler i Vest-Agder

2013: Turné ved videregående skoler i Østfold og ved Halden fengsel.

2014: Litteraturuka i Vestfold. Videregående skoler i Sandefjord og Holmestrand.

Kontaktinformasjon

Edy Poppy
Telefon: 90 79 15 87
E-post: edy_poppy@yahoo.no

Hanne Ramsdal
Telefon: 41 68 87 15
E-post: hanneramsdal@gmail.com