I dine sko

Hvordan ser våre forestillinger om de andre ut? Hvorfor skaper vi de bildene vi gjør? Er det mulig å skrive seg inn i de andres virkeligheter?

Om produksjonen

I dine sko – तुम्हारी नज़र से – var en skjønnlitterær skrivekonkurranse som fant sted i India og i Norge, der folk ble invitert til å forestille seg livet det andre stedet og skrive om det. Dette grensesprengende verkstedet baserer seg på ideen bak skrivekonkurransen og på antologien som ble resultatet, en bok der du møter åtte indiske forfattere som skriver om Norge og åtte norske forfattere som skriver om India.

I verkstedet vil de unge:

  1. utforske forestillingene om de andre slik de fremtrer i ulike former rundt oss. Vi vil fortelle om skrivekonkurransen og se på tekstene fra boka, men også fordype oss i dagsaktuelle eksempler fra media, skjønnlitteratur og film. Det vil legges opp til refleksjon og diskusjon rundt spørsmål som «Hvem er de andre? Hvordan ser våre forestillinger om de andre ut? Hvordan og hvorfor konstrueres slike bilder? Er vi selv den andre for noen? I så fall, for hvem? Og hvordan ser så disse forestillingene ut? Hva er en stereotypi? Kan stereotypier være bruksanvendelige? Når blir en forestilling en fordom?”
  2. Skrive seg inn i den andre.  Hovedvekten av verkstedet vil ligge i at de unge utforsker konseptet den andre igjennom selv å skrive seg inn i en annen kulturell virkelighet, foreta spranget inn i det fremmede. Gjennom verkstedet vil de unge få inspirasjon til og veiledning i å utføre disse mentale akrobatikkøvelsene.Vi lover hjerte og hjernegymnastikk!

Verkstedet finnes i tre mulige varianter:

  • en dobbeltime
  • to dobbelttimer over to dager
  • kortere kurs som strekker seg over to uker, tre dobbelttimer i uka.

Den siste varianten åpner opp for å etablere et samarbeid med en tilsvarende skoleklasse i India, der liknende workshop vil utføres. På denne måten vil de unge ha konkrete tekster og personer å sammenlikne forestillinger med, samt etablere og legge til rette for et reelt møte med den andre. Utøvere vil legge til rette for at dette samarbeidet kan etableres om ønskelig.

India_omslag og klisje-1

I din sko - verdner

om de medvirkende

Mira Beckstrøm Laurantzon og Aylin Desiree Karayazgan bodde  sammen i en leilighet i New Delhi. De reiste dit fordi de ville snuse på hvordan det var å leve i en storby i verdens største demokrati.

Laurantzon og Karayazgan vil gjerne dele opplevelsene om hvordan det er å bo et helt annet sted, om hvordan det er å føle seg som en fremmed. En rød tråd i alt de gjør er ønske om å utforske, åpne opp og legge til rette for møte med den andre. Laurantzon er utdannet Sør-asiaviter fra UiO, London og India og har studert ved Forfatterstudiet i Bø. Hun har bred erfaring med internasjonal kulturformidling fra blant annet kulturprosjektet Sarai og som turistguide i India og har holdt skrivekurs for barn og unge på asylmottak. I 2012-2014 arrangerte hun den indisk-norske skrivekonkurransen I dine sko. Karayazgan er utdannet visuell antropolog fra  Universitetet i Tromsø, med bakgrunn fra kjønn- og religionsstudier. Hun er vokst opp i et flerkulturelt hjem i et flerkulturelt område av Oslo og har siden tidlig alder vært opptatt av å fremme og tilrettelegge for kulturforståelse og krysskulturell dialog. Film og visuelle uttrykk er sentralt i Karayazgans arbeid og hun har i samarbeid med Laurantzon startet opp kulturformidlingsprosjektet Sarai

i dine skoe - collage

Produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. klasse, 1. – 3. klasse VGS (tilpasset opplegg).

Produsent
Mira Beckstrøm Laurantzon og Aylin Desiree Karayazgan

Arena
Klasserom / grupperom

Teknisk behov
Projektor / filmfremviser. Blending nødvendig.

Forberedelser
Se på boka
http://www.solumforlag.no/boker/i-dine-sko
https://indianorway.wordpress.com

Programlengde

  • en dobbeltime.  Maks to forestillinger pr. dag.
  • to dobbelttimer over to dager
  • kortere kurs som strekker seg over to uker, tre dobbelttimer i uka.

Elever
30 per forestilling

Opprigg
20 minutter

Nedrigg
10 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

Status

Ny produksjon høsten 2015

Referanser
Dag Herbjørnsrud, (forfatter, journalist)
Telefon: 91 69 51 96
E-post: dag@sgoki.org

Leif Høghaug, (Redaktør, forfatter)
Telefon: 99 52 15 25
E-post: leif@yahoo.no

Endre Ruset, (forfatter)
E-post: gravkapell@gmail.com

Annikken Jøssund (Prosjektkoordinator, Sarai)
Telefon: 95 93 88 89
E-post: annikken.j@gmail.com

Kontaktinformasjon

Mira Beckstrøm Laurantzon
Telefon: 45 21 93 97
E-post: mirabeckstrom@hotmail.com