Hei, jeg er et dikt!

Et heldags skrivekurs for ungdomstrinnet med Per Ivar Martinsen.
Vi utforsker skriftlig kreativitet ved eksperimenter, undring og diskusjon. Gjennom lekent alvor og akrobatiske språkeksperimenter etableres en energisk gruppedynamikk og tillitsfull atmosfære som får deltakerne til å by på seg selv.

OM PRODUKSJONEN

Per Ivar Martinsen tar aktivt i bruk sitt eget forfatterskap, i tillegg til eksempler fra andres poesi, kortprosa og sanglyrikk. «Hei, jeg er et dikt!» er et heldags skriverksted som bygger på erfaringer med skrivekurs og jury-arbeid gjort for Ungdommens Kulturmønstring i Arendal vinteren 2014, samt en rekke turneer med forfatterbesøk òg skrivekurs for Norsk Forfattersentrum og Den Kulturelle Skolesekken siden høsten 2005.Dikt, kortprosa og sangtekster åpner for igangsettelse av litterære prosesser, uhøytidelige skriveøvelser og utforskende samtaler rundt tidløse tema: Å se og bli sett, vennskap og samhold, gruppepress, ønsker og uro for fremtiden, en flerkulturell hverdag, identitet, tro, tvil og vitenskap, humorens nødvendighet, alvorets uunngåelighet, kjærlighet og relasjoner til voksne …

Språklig mangfold, muntlig slang og gatespråk bidrar også med en særegen valuta for språklig kreativitet. Man inviteres til konstruktive innspill rundt tema og virkemidler, samt frivillig opplesing av nyskrevet tekst. Ulike sjangere diskuteres, basert på deltakernes ønsker og skrivelyst.

Kreativt skriveverksted er lekent, åpent, morsomt, alvorlig, forvirrende, sammensatt, mangetydig, enkelt òg komplisert – man kan være smilende uenige om hva et dikt er eller kan være, om en sangtekst nødvendigvis må rime, hva som gjør én tekst spennende, og en annen tekst oppleves kjedelig. Deltakernes spørsmål, innspill og ideer bidrar aktivt i å bestemme programmets rekkefølge; noen ganger havner man på spennende og uventede sidespor, andre ganger ute på viddene …

”Vanskelige” ord som meta-nivå, allusjon, intertekstualitet, surrealisme, cut-up og haiku trenger ikke å påkalle gjesping; tvert imot byttes begrepene ut med praktisk forståelse.

Dette skriveverkstedet har heldigvis ingenting med «flinkhet» å gjøre; hvem vet om ikke sjenerthet, dysleksi, stamming, komplekser, psykiske fenomener og andre høyst individuelle særegenheter også er ingredienser i den enkelte forfatters originale ressurser? (En slags hemmelighet er at noen av våre beste forfattere sliter med lese- og skrivevansker, i tillegg til at de stadig rødmer – men dét forhindrer dem hverken fra å skrive eller å få utgitt bøker.)

Det kreves ingen tidligere skrive-erfaring for å delta. Viktigst er å bidra til en positiv, inkluderende, energisk og dermed kreativ gruppedynamikk – med enkle ord: å by på seg selv.

FORBEREDELSER

Tilrettelegging i forkant ved e-post-dialog med lærer/kontaktperson.
Det er ønskelig med lærer til stede under skriveverkstedet; dette bidrar til god faglig gevinst i etterkant.

Om forfatteren

Foto: Privat

Per Ivar Martinsen er lyriker og gjendikter, låtskriver og tekstforfatter. Han har vært på turneer med forfatterbesøk òg holdt skrivekurs i Vgs for Den Kulturelle Skolesekken siden høsten 2005. Dette inkluderer også redaksjonelt arbeid med å utgi antologier. I februar 2014 holdt han skrivekurs for den landsdekkende Ungdommens Kulturmønstring i Arendal, og satt i mønstringens litterære jury samme sted. Holdt nylig sitt fjerde skrivekurs for ungdom på Litteraturhuset i regi av Norsk Forfattersentrum.

Per Ivar er født i Bergen, bor i Oslo. I en inspirert forlengelse av ungdomstiden i punkband, debuterte han med dikt på eget forlag i 1991. Videre arbeid inkluderer egne utgivelser av poesi, gjendiktning og oversettelse, lyrikk til egen og andres musikk, samt tekst for kortfilm. Er også musiker, med omfattende konsertvirksomhet i Tyskland og Norge, samt turné-produksjonen ”Full Baluba!” for Rikskonsertene. Har også utgitt en rekke plater med egne tekster og musikk.

Har 25 års arbeidserfaring fra psykiatri & psykisk helse; akutt, bokollektiv, rehabilitering, lavterskel og som musikkinstruktør. Arbeidet som kulturformidler alternerer med jobb som miljøterapaut på et dobbeltdiagnose-team i Bydel Gamle Oslo.

Målgruppe
9. – 10. trinn

Produsent
Per Ivar Martinsen

Arena
Klasserom

Teknisk behov
Ingen

Programlengde
6 skoletimer

Elever
30 per forestilling

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres

KONTAKTINFO

Per Ivar Martinsen
Telefon: 99 45 78 36
E-post: mombi@online.no