Halfdan Kjerulf

Et annerledes møte med tre av våre viktigste kunstnere fra nasjonalromantikken, Halfdan Kjerulf, Johan Sebastian Welhaven og Hans Gude.

Om produksjonen

Halfdan Kjerulf og hans tid tar utgangspunkt i Marianne Storbergs historiske roman Brevet fra Betsy (Aschehoug 2012). Romanen bygger på forfatterens doktorgrad i historie om vennskap mellom menn på 1800-tallet og omhandler virkelige hendelser. Produksjonen benytter fortelling, bilder, musikk og opplesning for å løfte frem en spennende periode i norsk kulturhistorie. 1840-årene var en nasjonalromantisk blomstringstid som satte varige spor.

Halfdan Kjerulf (født i 1815) er vår glemte tonedikter fra romantikken. Han var pianist og komponist, men arbeidet også som journalist og musikklærer. Kjerulf-familien var velstående, og hjemmet deres, «Bakkehuset» i Christiania, var et herskapshus og et kultursentrum i tiden.

1840-årene var en dramatisk tid for Halfdan Kjerulf. Han mistet faren og tre av sine søsken av lungetuberkulose. Samtidig gikk familien konkurs, alt måtte selges og de ble nødt til å flytte til en liten leilighet.

Lillebroren Hjalmar, som stod Halfdan særlig nær, døde mens han holdt på å utdanne seg som billedkunstner i Tyskland. Fra disse årene er det bevart en gripende korrespondanse etter Halfdan og Hjalmar Kjerulf. Brødrene var hardt prøvet, og nettopp i disse årene utviklet de nære vennskap med landskapsmaleren Hans Gude og dikteren Welhaven.

Historien om brødrene og vennene gir oss et innblikk i en annen tid, den gang Christiania var en provinsiell småby, med store klasseskiller. Men fortellingen om Halfdan Kjerulf og hans tid er ikke bare interessant fordi den viser oss et annet samfunn. Like viktig er det at den rører ved allmennmenneskelige temaer som gjør at vi opplever nærhet til mennesker i fortiden.

Brevet fra Betsy - cover

Halfdan Kjerulf

Om forfatteren

Marianne Storberg er historiker, forfatter og foredragsholder. Hun er nå bosatt i Bærum, men har bodd utenlands de siste ti årene, i Thailand og i USA. Hun har doktorgrad i historie (Universitetet i Oslo 2009) med avhandlingen Vennskap mellom menn på 1800-tallet og har studert litteraturvitenskap og idéhistorie.

Hun har arbeidet som forsker, lærer, språkkonsulent for Aschehoug og som frilans skribent.

Mer om Marianne Storberg i
forfatterkatalogen

Foto: Aschehoug

Foto: Aschehoug

Produksjonsfakta

Målgruppe
10. klasse og 1 – 3 klasse VGS

Produsent
Marianne Storberg

Arena
Klasserom / Sal / Aula

Teknisk behov
Strømuttak til PC. Prosjektor. Blending hvis mulig.

Programlengde
50 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
30 per forestilling

Opprigg
15 minutter

Nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

Kontaktinformasjon

Marianne Storberg
Telefon: 90 22 64 38
E-post: storberg.marianne@gmail.com

Litteraturbruket v/ Knut Fougner
Telefon: 21 09 57 10
E-post: knut@forfattersentrum.no