Fjortis

Puberteten: Etterlengtet og fryktet, pinlig og fascinerende, irriterende, morsom, slitsom, vanlig, frustrerende og helt fantastisk.

om produksjonen

Hva innebærer puberteten? Når kommer den? Hva skal skje?

Puberteten er perioden absolutt alle mennesker må gjennom for å bli voksne. Den kan være krevende, spennende, morsom, irriterende, helt grei, frustrerende, eller en fin blanding. Hormonene suser, kvisene kommer, følelser kan skifte raskere enn vindretningen og kroppen forandre seg på bare noen uker. Hvorfor kommer alle forandringene? Hva er det som faktisk skjer med oss, i kroppen, i følelsene og i hodet? Hvordan henge med?

FJORTIS. Alt du lurer på er en bok om puberteten, alle dens gleder og utfordringer. Forfatteren intervjuet over 150 unge mellom 12 og 16 år for å lage boken, og retter et ærlig, informativt og humoristisk blikk på en heftig periode av livet. Hun har dybdeintervjuet hjerneforskere, leger, psykologer, helsesøstre og ungdomsforskere, og tar for seg tema fra anatomi og utvikling av kroppen til selvfølelse, grensesetting og forelskelse, mobbing, vennskap og relasjoner. Målet er økt kunnskap om hva som faktisk skjer under puberteten, avdramatisering og aksept.

Forestillingen er innom alt fra egne grenser, anatomi og fysiologi, selvfølelse og selvtillit, kroppens utvikling, hva som skjer inni kroppen og hva som skjer utenpå, hormoner og hjerneutvikling til seksuelle rettigheter, forelskelse, vennskap og kjærlighetssorg. Deler av forestillingen er innom tema fra naturfag og samfunnsfag.

Cover Fjortis

Ungdommene får se illustrasjoner, skisser av gutte- og jentekroppen og utdrag fra boken på PowerPoint, og det blir mulighet for spørsmål, undring og tanker, refleksjon og informasjon. Intet spørsmål er for lite, og intet for stort.

Mot slutten av forestillingen deles klassen i to, og vi gjennomfører en humoristisk, sjokkerende og lærerik pubertetsquiz.

Om forfatteren

Mariann Youmans har jobbet som prosjektleder og gruppeveileder, men er i dag forfatter og manusforfatter på heltid. Hun er utdannet innen teater, litteratur og samfunnsfag, og har en master i Screenwriting fra UCLA, California. Hun har skrevet manus for animasjon, Hotel Cæsar, Radioteater og revy, i tillegg til 11 bøker for barn og unge, i en rekke sjangre.

I 2006 ble hun nominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur for faktaboken Rett & Slett, Rettighetsboka for deg under 18. I 2009 ble hun nominert til ARKs Barnebokpris for barneromanen Tessy & Tankred: Tøffere enn toget. Hun har erfaring fra skolesekkturneer og turné i regi av Norsk Forfattersentrum.

Mer om Mariann Youmans i
forfatterkatalogen

Foto: Grete Bro Thuestad

Foto: Grete Bro Thuestad

produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. klasse.

Produsent
Mariann Youmans

Arena
Klasserom / Sal / Aula. Elevene på stoler eller benker

Teknisk behov
Strømuttak til PC. Prosjektor med plass til projeksjon eller smartboard. PC medbringes – trenger lerret. Et bord til utstilling/bøker. Utstyret må̊ være rigget og testet på̊ forhånd.. Blending nødvendig.

Programlengde
90 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
30 per forestilling

Opprigg
15 minutter

Nedrigg
10 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

Status

2011: Ordkalotten Litteraturfestival, Troms, 7. klasser.
2012: Bok i sentrum, Oslo, 8. og 9. klasser.
2013: Den Kulturelle Skolesekken, Troms Fylkeskommune.
2014: Den Kulturelle Skolesekken, Oslo.
2015: EUREKA! EUREKA! Ungdomsprogram på Drammensbiblioteket

Kontaktinformasjon

Mariann Youmans
Telefon: 93 09 88 05
E-post: mariann@youmans.no