50% ondskap

Alven Volund er en ung, vakker og dyktig smed, men en dag snur alt. Volund blir ond.

OM PRODUKSJONEN

50% ondskap baserer seg på materiale hentet fra norrøn diktning, nærmere bestemt fortellingen om smeden Volund. Fortellerforestillingen tar i bruk ulike fortellerstiler som beveger seg fra poesi til det burleske. I tillegg består forestillingen av nykomponert samtidsmusikk framført på klarinett, saksofon og bassklarinett og musikken fungerer som et narrativ element i forestillingen.

Forestillingen handler om vakre Volund, om hvordan han vokser opp, går i lære for å bli smed og om hvordan han blir et isolert individ fordi han ser annerledes ut. Gjennom forestillingen ser vi hvordan Volund må gjøre en rekke valg i sin utvikling mot å bli voksen og om hvordan disse valgene fører til at han blir en karakter man frykter.

Forestillingen ønsker å:

  • synliggjøre den norrøne diktningen
  • diskutere og reflektere innenfor estetiske erfaringer for å oppnå en bevissthet rundt voldelig språkbruk og bruk av aggressive midler
  • se på bruk av muntlige og skriftlige tekster

Med forestillingen følger det et verksted. I verkstedet vil utøverne føre en dialog med elevene, samt at fortelleren holder et lite praktisk fortellerkurs hvor elevene får erfare og kan drøfte muntlige og skriftlige tekster.

Myten om Volund var populær over hele den germansktalende verden, og ble feiret i utskjæringer som på denne store runesteinen på Gotland

Myten om Volund var populær over hele den
germansktalende verden, og ble feiret i utskjæringer
som på denne store runesteinen på Gotland.

om utøverene

50 ond - collageMimesis Heidi Dahlsveen er en av Norges mest erfarne fortellere, hun har arbeidet som profesjonell fortellerkunstner nasjonalt og internasjonalt siden 1996. Hennes hovedfokus som forteller er å samtidsaktualisere tradisjonelle fortellinger. Ved siden av å fortelle, er Heidi ansatt som førstelektor i Fortellerkunst ved Høgskolen I Oslo og Akershus. Hun har arbeidet ved og ledet fortellerstudiene ved HiOA siden 1997. I tillegg til dette har hun skrevet boken Innføring i muntlig fortellerkunst utgitt av Universitetsforlatet i 2008.

Mathilde Grooss Viddal er en av Norges fremste jazzmusikere og komponister. Hun driver «friensemblet» og deltatt i internasjonale sammenhenger med hederlige omtaler.

produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. klasse og 1. – 3. klasse VGS

Produsent
Heidi Dahlsveen

Arena
Klasserom / grupperom / sal

Teknisk krav
220 volt

Programlengde
90 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
100 per forestilling

Opprigg
40 minutter

Nedrigg
20 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

status

Ny produksjon 2015

kontaktinformasjon

Heidi Dahlsveen
Telefon: 94 18 11 56
E-post: heidi.dahlsveen@hioa.no